(0) kommenttia

Älä laiminlyö katon huoltoa, kehottaa Marko Paavola 20 vuoden peltikattokokemuksellaan

Jani Koskinen Kuningatarvuorella uudiskohteen edessä, jonne asennetaan konesaumattu peltikatto

Katto on talon tärkein julkisivu, joka saa talon joko loistamaan tai näyttämään rähjäiseltä. Vesikaton tärkein tehtävä on kuitenkin suojata talon rakenteita. Hangossa sääolosuhteet ovat erityisen vaativat, ja konesaumakatto kestää vaihtelevissa olosuhteissa parhaiten. Lämpötilojen vaihtelu katolla voi olla jopa + 80 asteesta -40 asteeseen. Konesaumakatto kestää kovat tuulet, kaatosateet ja auringonpaisteen.

Talokauppoja ja -remontteja on tehty viime vuoden aikana Hangossa enemmän kuin pitkään aikaan. PH-Peltiasennus Oy:n peltisepät ovat olleet tuttu näky arvokiinteistöjen katoilla Hangossa, sillä yritys on saanut jalansijaa erityisesti vaativien kattoremonttien tekijöinä Länsi- Uudellamaalla.

- Erikoisalaamme ovat konesaumakatot, jotka tehdään kuhunkin kohteeseen peltisepän toimesta käsityönä, ja asennus vaatii tekijältään rautaista ammattitaitoa. Pellit kiinnitetään toisiinsa tuplasaumalla ilman yhtään reikää, ja katosta tulee 100 % vesitiivis ja se omaa parhaan säänkeston, kertoo Marko Paavola PH-Peltiasennus Oy:stä.

Paavola jos kuka tietää mistä puhuu, sillä hänellä on takanaan jo 20 vuotta peltisepän kokemusta. Kattojen lisäksi PH-Peltiasennus tekee myös muita rakennuspeltitöitä kuten ikkunapeltejä, sadevesikouruja ja piipun pellityksiä. Asiakkaina ovat yritykset, taloyhtiöt ja omakotitalot.

- Konesaumakatto sopii hyvin loiville katoille ja on ulkonäöltään tyylikäs ja ajaton. Käytämme suomalaisten yritysten valmistamaa maalipinnoitettua peltiä. Pinnalle annetaan 25 vuoden takuu ja tekninen ikä on yli 50 vuotta. Investoinnille saa hyvin vastinetta, sanoo Paavola.

Ympäristökin kiittää, jos talonomistaja valitsee peltikaton, sillä elinkaarianalyysin mukaan korkealaatuiset teräskatot kuormittavat ilmastoa muita kattolaatuja jopa 60 % vähemmän. Elinkaarensa päähän tullut peltikatto on kierrätettävä, ja siitä voidaan valmistaa uusia terästuotteita.

- Säännöllinen katon huolto pidentää katon ikää ja varmistaa, että katto toimii oikein. Katolle pitää kiivetä keväällä, jotta jään ja lumen mahdollisesti aiheuttamat vauriot todetaan heti, ja katolle on kiivettävä myös syksyllä ennen lumen tuloa, Paavola muistuttaa.

- Jos katon huonoon kuntoon havahdutaan vasta silloin, kun se vuotaa, on vahinko jo päässyt tapahtumaan ja korjauksesta tulee mittavampi, sanoo Paavola.

Peltikatto on muihin kattoihin verrattuna verrattain helppohoitoinen, koska sen pinta on sileä eikä se vaurioidu tai likaannu helposti. Roskat pitää poistaa, katto ja rännit puhdistaa ja varmistaa, että vesi pääsee poistumaan katolta. Pintavauriot pitää korjata heti ja tarkistaa näkyykö mahdollisia vuotokohtia. Jos roskat ja lika eivät huuhtoudu sateen mukana, katto kannattaa puhdistaa pehmeällä harjalla ja vedellä.

- Muistutamme talon omistajia raivaamaan pensaat ja puut pois talojen läheltä, kun aloitamme kattoremontin. Sadevesirännit pitää asentaa niin, että rännin alle mahtuu ämpäri eikä roiskeita saa syntyä, sanoo Paavola.

Kysyntä on ollut niin suurta, että PH-Peltiasennuksen työkalenteri on jo täynnä tälle kesälle, mutta kattoremonttia voi tehdä myöhemminkin, kunhan ei sada kaatamalla vettä, sanoo Paavola.

PH-Peltiasennus Oy
Valter Bergmanintie 13, 10420 Pohjankuru
marko@ph-pelti.com
050 4412713

(0) kommenttia
Kommentit