(0) kommenttia

Asbestia sisältävien rakenteiden purkaminen pitää jättää ammattilaisille

Asbestinpurkaja suojautuneena.

Asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa Suomessa vuodesta 1922 lähtien, ja erityisen runsasta käyttö oli vuosina 1963–1979.

Asbestia löytyy mm. putkieristeissä, maaleissa, rakennuslevyissä, muovimatoissa, sauma- ja kiinnityslaasteissa, liimoissa, tapettiliistereissä, ilmastointikanavissa ja lattiapinnoitteissa. Asbestipitoisten materiaalien purkaminen levittää ilmaan terveydelle haitallista pölyä ja kuituja, joille altistuminen aiheuttaa erilaisia keuhkosairauksia.

Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilainsäädännön mukaan asbesti on aina kartoitettava kaikista purettavista materiaaleista, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Asbesti- ja haitta-ainepurkuihin erikoistuneen Abetec Oy:n Joni Lindström toteaa, että vaikka pintoja olisi remontoitu vuoden 1994 jälkeen, on mahdollista, että alle on jäänyt asbestia.

”Aina välillä käy ilmi, että purkutyöt on käynnistetty, ja sitten paljastuu, että kohteessa on asbestia. Vahinko on jo tapahtunut, ja asbestia on voinut levitä ilmanvaihtohormien kautta myös muihin asuntoihin. Rakennuttaja on aina vastuussa aiheuttamastaan vahingosta”, painottaa Lindström, jolla on 30 vuoden kokemus rakennusalalta.

Abetec Oy tekee asbestipurkuja Etelä-Suomen alueella Hangosta Loviisaan. Asiakkaina on urakoitsijoita sekä yksityishenkilöitä.

”Jos remonttikohde on rakennettu ennen vuotta 1994, on hyvä tehdä remonttisuunnitelma, josta ilmenee mitä rakenteita aiotaan purkaa ja toimittaa se asbesti- ja haitta-ainekartoittajalle. Jos käytettävissä on rakennuspiirustuksia niin ne kannattaa liittää mukaan”, neuvoo Lindström.

Asbestia sisältävien rakenteiden purkaminen on luvanvaraista toimintaa. Urakoitsijalla on oltava asbestipurkutyön lupa ja purkamisesta pitää ilmoittaa aluehallintoviranomaiselle vähintään seitsemän päivää ennen työn aloittamista. AVI pitää asbestipurkutyöhön pätevistä henkilöistä rekisteriä.

”On remontoijan etu, että asbestin purkamista valvotaan ja että purkamisesta ja haitta-aineiden pois toimittamisesta jää kirjalliset todisteet”, sanoo Lindström.

Asbestin purkaminen ei ole hankalaa, kun purkaja on tottunut suojavarusteisiin eli kokomaskiin ja haalariin. Purkutöitä tekevän täytyy suorittaa asbestipurkajan koulutus ja hänellä tulee olla lääkärinlausunto soveltuvuudesta asbestipurkutyöhön. Urakoitsijalla pitää olla asbestista puhdistautumiseen asianmukaiset tilat ja työvälineitä varten erillinen huoltotila.

”Asbestin purkutöissä ei saa olla kiire, sillä kyse on työturvallisuudesta ja asiakkaan ja koko taloyhtiön asukkaiden turvallisuudesta. Asiakkaat eivät aina miellä miksi asbestia sisältävän keittiön välitilan purku vie aikaa, mutta huolellinen suunnittelu ja tilan suojaaminen kestää kolme kertaa kauemmin kuin itse purkutyö”, kertoo Lindström.

”Purkamisessa pyritään aina välttämään asbestin pääsyä ilmaan ja työ suoritetaan kohdepoistona. Purkutila osastoidaan, alipaineistetaan ja ilmaan päässyt asbesti imetään pois asbestisuodattimien läpi. Lopuksi asbestin poistuminen ilmasta varmistetaan ottamalla ilmanäytteitä. Asbestijäte pakataan ja kuljetetaan asbestia vastaanottavalle jätelaitokselle, missä saadaan luovutustodistus”, kertoo Lindström.

Asunnon myyntiä ajatellen on tärkeää, että omistaja tallettaa haitta-ainekartoituksen ja asbestin purusta saamansa asiakirjat. Puuttuvat dokumentit laskevat asunnon arvoa ja vaikeuttavat sen myyntiä.

”Me hoidamme ennakkoilmoituksen aluehallintovirastolle, laadimme työturvallisuussuunnitelman sekä Luotettava kumppaniraportin, jotka asiakas toimittaa taloyhtiön isännöitsijälle tehdessään remontti-ilmoituksen. Kun purkutyö on valmis, laadimme loppuraportin”, sanoo Lindström.

Asbestia ei kuitenkaan tarvitse pelätä, jos rakenteita ei aiota purkaa. Asbesti ei ole vaarallista eikä haihdu ilmaan ilman mekaanista rasitusta.

”Seinille voi edelleen porata muutaman reiän tauluja ja hyllyjä varten eikä sitä katsota asbestityöksi” sanoo Lindström.

Abetec Oy
Päivöläntie 15 F
00730 Helsinki
0400 383090
info@abetec.fi

(0) kommenttia
Kommentit