(0) kommenttia

Korvaako tekoäly tulevaisuudessa vartijan?

Jukka Heinonen (vas) on pyörittänyt Vartioimisliike P.Heinonen Oy:tä jo 15v. ajan. Tero Viitala toimii yrityksessä työnjohtajana.

Kun Pauli Heinonen perusti Vartioimisliike P. Heinonen Oy:n 40 vuotta sitten Hangossa, vartiointi oli pääasiassa paikallis- ja piirivartiointia.

Nykyään suurin osa työstä on hälytysvalvontaa, kertoo Reijo Heinonen, joka toimi yrityksen johdossa 1982-2005. Yritystä luotsaa nykyään hänen poikansa Jukka Heinonen.

Ennen 2000-luvulla tapahtunutta alan nopeaa teknistymistä, henkilökunnan määrä oli jopa suurempi kuin tänä päivänä, vaikka asiakasmäärä on moninkertaistunut.

Asiakasmäärä lisääntyy lähinnä hälytysasiakkaiden myötä. Asiakkaitamme ovat teollisuuslaitokset, pankit, kaupat ja yksityisasiakkaat. Vartija hoitaa myös tehtaan sulkemiseen ja avaamiseen liittyvät toimet ml. koneiden käynnistämiset, mikä säästää yrityksen kuluja. Tarjoamme myös aulapalveluja, jossa asiakas ulkoistaa vastaanottopalvelun meille, kertoo Jukka Heinonen.

Ala muuttuu nopeasti ja vaatimukset kasvavat. Paikallisvartiointia on tehostettu kameravalvonnalla ja kulunvalvontalaitteilla. Vartijoilta edellytetään aina alan koulutusta ja sen lisäksi Heinosella koulutetaan henkilökunta myös lisäkursseilla kuten työturvallisuuskurssi, tulityökurssi ja ensiapukoulutus. Vartijan varusteisiin kuuluu myös kaasu, teleskooppipamppu ja käsiraudat, joita Jukka Heinonen kertoo joutuneensa käyttämään vain muutamia kertoja. Puhumisella yleensä selviää, hän toteaa.

Yrityksen toiminta on laajentunut Hangon lisäksi myös Raaseporin alueelle. Teemme myös yhteistyötä toiminta-alueellamme alan suurten toimijoiden kuten Verisure, Securitas, Avarn Security ja SectorAlarmin kanssa, jotka tuottavat hälytyskeskuspalvelut, ja me vastaamme heidän hälytyskohteistaan alueella. Meillä on päivystävä vartija liikenteessä 24/7, kertoo Jukka Heinonen.

Turvallisuusala digitalisoituu ja turvapalveluissa hyödynnetään yhä kehittyneempää teknologiaa. Tekoäly on hyvä lisä, mutta se ei korvaa ihmistä. Kun kohteesta tulee hälytys, ja tekoäly ilmoittaa poikkeaman, tarvitaan ihminen tekemään päätös vartijan paikalle lähettämisestä, toteaa Jukka Heinonen.

Murtoja pelätään, mutta suurinta vahinkoa kiinteistölle aiheuttavat tulipalot, vesivahingot tai lämmityksen pysähtyminen talvella, jolloin putket voivat jäätyä. Vahinkojen laajuus voidaan minimoida, jos vahingosta saadaan nopeasti hälytys, ja joku menee paikan päälle, sanoo Jukka Heinonen.  

Turvallisuusjärjestelyt räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Asiakas voi hankkia pelkästään tekniset laitteet tai tehdä myös hälytysvalvontasopimuksen yrityksen kanssa. Tieto hälytyksestä voi mennä asiakkaan kännykkään tai vartioimisliikkeelle, palvelumalleja on useita.  

Vartioimisliike Heinonen täyttää tänään (1.12.) 40 vuotta, mutta koronan vuoksi juhliminen tapahtuu työn merkeissä. Toki juhlimme pienessä piirissä työntekijöidemme kanssa.

Pitkäaikaisin työntekijä jäi hiljattain eläkkeelle 30 vuoden työuran jälkeen. Kun henkilökunta on pysyvää, tuntevat he kohteet hyvin ja näkevät kierroksella heti, onko kaikki kunnossa, sanoo Jukka Heinonen.

Vartioimisliike P. Heinonen Oy
Santalantie 25, 10900 Hanko
Office@vph.fi
etunimi.sukunimi@vph.fi
0400 471 566
0400 814 136 (päivystys 24/7)

(0) kommenttia
Kommentit