(0) kommenttia

Avomerisoudun päivä Hangossa lauantaina 18.6.

Kuva: Ville Ekroos

Hankoon täydellisesti sopivaan coastal-soutuun tarjotaan mahdollisuus tutustua ilmaiseksi

Hangossa vietetään tulevana lauantaina avomerisoudun päivää: tuolloin ihmisille tarjotaan mahdollisuus tutustua coastal-soutuun. Tapahtuman mielenkiintoa lisää se, että mukana aalloilla on Jari Saario, joka esittelee yleisölle uutta Atlantin ylitykseen tarkoitettua venettään Itäsataman ”Jollalaiturilla”. Saario aikoo soutaa ensimmäisenä ihmisenä yksin Atlantin yli ja takaisin: urakan on tarkoitus alkaa vuoden 2022 lopussa tai 2023 alussa. Lauantaina vietettävää avomerisoudun päivää sponsoroi Röntgentekno Oy, jonka toiminnasta vastaa hankolaisille tuttu yrittäjä ja kuntavaikuttaja Ville Ekroos. Seuraavassa Ekroosin mietteitä coastal-soutuun sekä lauantain ohjelmatarjontaan liittyen.

Rakkaudesta Hankoon ja soutuun

Ville Ekroos on innoissaan tapahtuman kynnyksellä:

– Saamme Hankoon vieraaksi Suomen seikkailusoudun kovimman tekijän Jari Saarion. Hän edustaa lajin ääripäätä eli yksikkösoutua Atlantin yli molempiin suuntiin. Hänen vierailunsa yhteyteen olemme järjestäneet lajiesittelyä Regatta Span rantaan. Lajista kiinnostuneilla on nyt mahdollisuus tulla kokeilemaan tätä todella mielenkiintoista ja Hankoon erinomaisesti sopivaa lajia, Ekroos kertoo.

Coastal-soutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla.

– Sitä voi harrastaa merellä isoissa aalloissa, jotka tuovat lajiin uuden seikkailu-urheilutyylisen ulottuvuuden. Kilpailuissa ei ole myöskään omia ratoja, jolloin kontaktit ja omien reittilinjojen valitseminen ovat osa lajia sekä lisäävät samalla lajin haastavuutta.

Minkälaista ohjelmaa lauantaina on luvassa?

– Nyt emme järjestä kilpailua vaan tarkoituksena on viettää hauska yhteinen päivä soutajien kesken ja samalla esitellä asiasta kiinnostuneille lajin hienouksia.

Ekroos kertoo, että tapahtuma on järjestetty kokeilumielessä ja pienellä budjetilla.

– Kokeilemme hieman sitä, miten Hangon rannat ja puitteet sopivat soutuun. Saamme jo lokakuun alussa mahdollisesti Hankoon lajin SM-kilpailut. Lauantainen Avomerisoudun päivä rakentuu hyvän Hanko-fiiliksen päälle sekä rakkaudesta Hankoon ja soutuun.

Ekroos harrastaa myös itse avomeri- eli coastal-soutua.

– Hankin oman veneeni viime kesänä ja sen jälkeen olen soutanut useita kertoja viikossa. Keväät, kesät ja syksyt vietän merellä oikealla coastal-veneellä ja talvet puolestaan sisällä sisäsoutulaitteella. Laji tarjoaa aina uusia kokemuksia niin urheilullisesti, mutta myös henkisesti, johon oman lisänsä antavat upeat luontokokemukset Hangon vesillä.

Hangossa erinomaiset puitteet lajin harrastamiselle

Coastal-soutua on luonnehdittu perinteisen olympialuokkasoudun villiksi serkuksi.

– Villi serkku -nimitys kuvaakin lajia hyvin, sillä coastal-soutua voi harrastaa merellä isoissa aalloissa, jotka tuovat lajiin uuden seikkailu-urheilutyylisen ulottuvuuden. Kilpailuissa ei ole myöskään omia ratoja, jolloin kontaktit ja omien reittilinjojen valitseminen ovat osa lajia, Ekroos luonnehtii.

Coastal-soutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut.

– Ihmiset etsivät uusia keinoja nauttiakseen luonnosta ja merestä. Laji on myös varsin ympäristöystävällinen: ehkä sekin on osaltaan vaikuttanut siihen, että harrastajamäärät ovat lisääntyneet, Ekroos tuumii.

Merikaupunkina Hanko soveltuu erinomaisesti avomerisoudulle. Vaikka Hangossa on tällä hetkellä ainoastaan muutamia lajin harrastajia, niin Ekroos suhtautuu coastal-soudun tulevaisuuteen positiivisesti.

– Hangon meriluonto on globaalinkin mittapuun mukaan ainutlaatuinen, kaunis ja raaka. Hangossa on minun lisäkseni muutamia lajin harrastajia, mutta uskon tässäkin asiassa aitouden voimaan ja näen myös soudun tulevaisuuden Hangossa positiivisena.

Ekroosin mukaan avomerellä soutaminen soveltuu liikkuville ihmisille sekä tarjoaa haasteita ja onnistumisen kokemuksia.

– Soutu sopii liikkuville ihmisille: veneilykokemuksesta on luonnollisesti hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Kun palaat takaisin soutulenkiltä, olet kokenut jotain uutta ja ajatuksesi ovat saaneet lentää pitkin veden pintaa. Soudussa on myös jotain filosofista. Elämässä pitäisi muutenkin kohdistaa fokus siihen, minkälaisen jäljen jättää jälkeensä, Ekroos maalailee.

Minkälaista viikonloppua odotat ja miksi kannattaa saapua perehtymään coastal-soutuun?

– Seikkailija Saarion tapaaminen ja hänen veneeseensä tutustuminen ovat kokemuksia jo sellaisinaan: lauantaina tarjotaan mahdollisuus päästä tutustumaan ilmaiseksi lajiin, joka on kuin tehty Hankoon, Ekroos päättää!

Lauantain ohjelma:

10.00 – 12.00: Jari Saario esittelee uutta Atlantin ylitykseen tarkoitettua venettään Hangon Itäsataman ”jollalaiturilla”.

11.00: kokoontuminen Regatta Span rannassa ja lajin esittelyä kiinnostuneille.

14.00: säätilanteen mukaan soutulenkki Hangon rantoja ja luotoja kiertäen (säävaraus).

 

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi