(0) kommenttia

Hangon Elokuvajuhlat kuljettavat katsojan maailman ympäri

Jo 23. kerran järjestettävä Hangon Elokuvajuhlat tuo 4.-8.11.2021 Kino Olympian ja Hotelli Regatan valkokankaille 20 elokuvaa 12 eri maasta. Ohjelmistossa on draamaa, komediaa, dokumenttia, toimintaa, kauhua, mykkää, animaatiota, klassikoita ja ensi-iltoja.

Elokuvajuhlien ohjelmistosta vastaa tänä vuonna uusi työryhmä. Mukana ovat kansainvälistä elokuvatarjontaa aktiivisesti seuraavat filmihullut HT Nuotio ja Tytti Rantanen, elokuvahistoriaa tunteva Sampsa Laurinen sekä vanhoina konkareina dokumentaristi Kristian Åberg ja valokuvaaja Olli Moisiola.

Uudistuneet elokuvajuhlat tarjoaa vierailleen elämyksiä kolmen teeman ympäriltä: pohjoismainen elokuva, ranskalainen elokuva sekä kuvan lumoa tarkasteleva teema.

Pohjoismaisen elokuvan sarjassa nähdään Ruotsin kärkiohjaajan Gabriela Pichlerin tärkeimmät teokset. Pichlerin tragikomediat pureutuvat pohjoismaisen luokkayhteiskunnan ongelmiin tavalla, joka ei riko ja raasta, vaan yhdistää ja rakentaa: "Elokuvissa yhdistyy inhimillinen lämpö, mukaansa tempaava huumori ja lahjomaton yhteiskuntakritiikki", Laurinen kertoo.

"Nuoret ovat kasvaneet kuvaamisen maailmaan ja heille Gabriela Pichlerin armottoman hulvaton Amatörer voi olla avartava kokemus", Laurinen tuumii ja lisää, että perinteiset koululaisnäytökset hankolaisten peruskoulujen ja lukioiden oppilaille ovat ohjelmassa tänäkin vuonna.

Toinen teema on Ranska, jota juhlistaa François Truffaut'n ihana klassikko Amerikkalainen yö sekä lauantai-illan festivaaliklubi, jossa dj Flâneuse pyörittää ranskalaista levymusiikkia ja villejä lyhytelokuvia. Makuaistejakin hellitään: Hotelli Regatan ravintola on suunnitellut ranskalaisen menun festivaalin ajaksi.

"Ranskankielinen kulttuuri herättää tunnelmallisia ja romanttisia mielikuvia, mutta Hangossa väläytetään villimpää puolta maasta, josta myös surrealismi on lähtöisin. Hotelli Regatan lauantain myöhäisillassa nähdään kulttisuosiota nauttivalta ohjaaja Bertrand Mandicolta kolme lyhytelokuvaa, joiden kuvasto on yhtä aikaa sekä unenomaisen hurmaavaa että groteskia", Tytti Rantanen taustoittaa.

Kolmas, laajin teema on "kuvan lumo", joka tarkastelee elokuvan kuvaamista.

Nykyään melkein jokaisella on taskussaan elokuvakamera. Ohjelmaryhmä pohti, mikä on kuvaamisen merkitys, mistä syntyy kuvan lumo, mitä se ihmiselle antaa, ja millä hinnalla? Asian hahmottamiseksi sommiteltiin sarja elokuvia, joissa kuvataan elokuvaa.

"Mukana on komedioita, kuten koko perheen kinokonsertti Buster Keatonin Kameramies jazzlyömäsoittaja Simo Laihosen säestämänä, afrikkalainen essee-elokuva Bye Bye Africa, japanilainen kauhuelokuva Ghost Master, eteläamerikkalainen draamahelmi Holy Beasts, jossa Geraldine Chaplin näyttelee loistavasti", Laurinen kertoo.

Sunnuntaina elokuvajuhlien maailmanympärimatka jatkuu Ruotsin kautta Intian Bollywoodiin, Afrikkaan, ja lopulta kaikki tiet päättyvät Kiinaan.

Lisätiedot ja liput: www.hangonelokuvajuhlat.fi

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi