(0) kommenttia

Hangossa tykitetään maailmanmestarin malliin: tyylillä ja turvallisesti!

Kuvassa: (vasemmalta oikealle) Niklas Nordman, Janne Sonntag, Björn Blomqvist, Jani Kurman, Dick Carsten, Tom Rönnblad ja alhaalla Anders Augustsson

Hangon Ilotulitustaide Yhdistys aloittaa yhteistyön ilotulituksen maailmanmestarin kanssa

Anders Augustsson on monille hankolaisille tuttu yrittäjäkasvo: hän on myös toiminut pidempään ilotulitteiden parissa ja on Hangon Ilotulitustaide Yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys on toteuttanut vuosien varrella näyttäviä ilotulitus-näytöksiä. Nyt rimaa on entisestään korotettu ja yhdistys haluaa helmikuussa 2022 tarjota yleisölle ennennäkemättömän ilotulitus-spektaakkelin: yhdistyksen on tarkoitus toteuttaa seuraava ilotulitus yhteistyössä maailmanmestari Johan Hollandärin luotsaaman JoHo Pyron kanssa. Helmikuinen ”Hangon uusivuosi” on siis tarkoitus jysäyttää maaliin vähintäänkin näyttävästi.

Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on oma rooli ja tehtävä

Augustsson toimi pitkään yksin ilotulitteiden saralla. Yhdistys perustettiin reilu viisi vuotta sitten, mutta ilotulitustoimintaa on Augustssonin ansiosta ollut Hangossa jo huomattavasti pidempään.

– Vuonna 2009 tilasin Smörmagasinetiin juhlia varten ison ilotulituksen. Kun soitin Suomen Ilotulitus oy:hyn, niin sieltä sanottiin, että tule ihmeessä koulutukseen, niin saat samalla enemmän tavaraa, kun hoidat ilotulitteiden ampumisen itse: menimme kaverini kanssa kahdestaan koulutukseen. Olen tehnyt yhteistyötä muun muassa ilotulitusnäytöksiä järjestävän Skystarin ja Ilotulituskoulun sekä vuodesta 2022 alkaen yhdessä JoHo Pyron kanssa. Vuosien saatossa ilotulitusnäytökset ovat kehittyneet alun räiskinnästä ilotulitustaiteeksi: näytökset ovat visuaalisesti ja taiteellisesti tyylikkäitä kokonaisuuksia, joihin sisältyy teemaan sopivaa musiikkia.

Kun Hangon Ilotulitustaide Yhdistykselle valittiin uusi hallitus, niin Augustssonin taakka keveni huomattavasti, koska yhdistyksen hallituksella ja reilulla parilla kymmenellä jäsenellä on nyt jokaisella oma selkeä roolinsa ja määrätty tehtävänsä. Augustsson on puheenjohtajana ja eräänlaisena tuottajana yhdistyksen kasvot ulospäin.

– Olemme tiimi eli päätämme ja teemme asioita yhdessä. Mitä enemmän toimintamme on kasvanut, niin sitä enemmän paikalliset ovat kiinnostuneet ja tulleet mukaan yhdistyksen toimintaan eli liittyneet jäseniksi. Jäsenissä on hitsareita, sähkömiehiä, lauttamiehiä, tietotekniikan osaajia eli aimo annos eri alojen osaamista, jota näytösten onnistunut toteutus vaatii, Augustsson kiittelee.

Ilotulitustaide Yhdistys on näkynyt katukuvassa muutenkin kuin ainoastaan ilotulitteiden merkeissä.

– Viime vuonna monet tukivat taloudellisesti niin sanottua vesitornin valotapahtumaa, missä vesitorniin ja kaupungin keskustan alueelle oli sijoitettu näyttävästi erilaisia valoja. Iso kiitos siitä, koska ilman taloudellista tukea sitäkään tapahtumaa ei olisi voitu järjestää. Yhdistys haluaa tarjota hankolaisille nähtävää ja siten omalta osaltaan lisätä kaupungin vetovoimaisuutta.

Helmikuussa ilotulitetaan yhteistyössä maailmanmestarin kanssa!

Hiihtoloman viimeistä viikonloppua helmikuussa voidaan nykyisin pitää Hangon uutena vuotena: tuolloin on tarkoitus järjestää Hangon Ilotulitustaide Yhdistyksen seuraava näytös.

– Pari vuotta sitten emme voineet myrskyn takia ampua ilotulitteita ja juhlistaa uutta vuosikymmentä eli vuotta 2020. Siirsimme ilotulituksen helmikuulle ja saimme siitä valtavasti hyvää palautetta, koska monien mielestä oli mukavaa, että Hangossa tapahtuu jotain myös helmikuussa. Päätimme tehdä tästä uuden tradition ja myös vuonna 2022 uutta vuotta on Hangossa tarkoitus juhlistaa ilotulittein juuri helmikuussa. Paikka missä ilotulitteet ammutaan, selviää myöhemmin.

Hangon Ilotulitustaide Yhdistys haluaa jatkuvasti kehittää toimintaansa, jotta se voi vuosi vuoden jälkeen tarjota yleisölle unohtumattomia elämyksiä. Helmikuun ilotulitus toteutetaan yhteistyössä Ahvenanmaalla asuvan ilotulituksen maailmanmestari Johan Holländerin ja hänen yrityksensä JoHo Pyron kanssa: Holländer on työskennellyt vuodesta 2000 lähtien ammatikseen ilotulituksen parissa.

– Halusimme yksinkertaisesti kehittää toimintaamme, päästä eteenpäin ja ottaa askeleita ammattimaisempaan suuntaan, vaikka yhdistyksen toiminta perustuukin vapaaehtoistyöhön ja talkoohenkeen. Noin kymmenen minuuttia kestävää näytöstä varten vaaditaan noin 100 – 200 työtuntia: valmis näytös on tulosta monesta eri työvaiheesta.

– Ilotulituskoulu teki kanssamme hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä, mutta nyt haluamme katsoa, minkälaisia eväitä maailmalla mainetta ja mestaruuksia niittäneellä Holländerilla on yhdistykselle annettavanaan, Augustsson täsmentää.

Yritykset mukaan

Ilotulitus-tapahtuman järjestäminen maksaa noin 10 000 euroa: Augustsson toivookin, että mahdollisimman monet yritykset lähtisivät tukemaan helmikuun ilotulitusta, jotta se voidaan järjestää.

– Hangon uudenvuoden-tapahtuma ei tule toteutumaan, mikäli emme saa kokoon riittävästi rahaa, jolla kulut voidaan kattaa. Lähestymme yrityksiä ja he voivat tukea tapahtuman toteutumista joko 100 tai 500 euron suuruisella summalla: vastineeksi yritykset saavat näkyvyyttä omalle liiketoiminnalleen sekä tarjoavat yleisölle mahdollisuuden kokea jotain uutta ja ainutlaatuista.

– Viime helmikuussa järjestettyä ilotulitusta oli drone- eli ilmasta otettujen valokuvien perusteella seuraamassa noin 3 000 ihmistä ja tähän, kun lisätään vielä ne, jotka seurasivat ilotulitusta eri puolilla kaupunkia, niin voidaan sanoa, että ilotulitus yhdistää ja kiinnostaa tuhansia. Muinaistulien aikaan luvut ovat vastaavanlaisia. Voidaankin jo perustellusti sanoa, että ilotulitukset ovat kohonneet merkittäviksi vetovoimatekijöiksi koko Hangon kaupungille: samalla ne lisäävät yhteisöllisyyttä ja antavat mielihyvää, Augustsson päättää.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi