(0) kommenttia

Hanko oli pitkään merkittävä sotilaskaupunki – näyttely kertoo 100 vuotta sitten alkaneen historian

Hangon Rannikkopatteriston perinneyhdistyksen näyttely Vuorikadulla on avoinna 2.8. saakka.

Sotilaat olivat näkyvä osa Hankoa itsenäisen Suomen historiassa vajaat 80 vuotta. Näyttely kertoo, miten kaikki alkoi ja päättyi.

Elokuun 1. päivä tulee kuluneeksi 100 vuotta Hangon Rannikkopatteriston perustamisesta. Sen historia on ollut erittäin monivaiheinen, ja nimiäkin patteristolla on ollut lukuisia.

Hangon sotilashistoria alkoi jo aiemmin Venäjän vallan aikaan 1900-luvun alussa, jolloin rakennettiin Pietarin puolustusta Suomenlahden molemmin puolin. Örön merilinnoitus on perua jo tuolta ajalta.

Suomen itsenäistyttyä alettiin rannikkopuolustusta rakentaa uudelleen. Hankoniemi saaristoineen oli edelleen tärkeä strateginen paikka puolustukselle.

Petteristo perustettiin 1.8.1921, ja esikunta siirtyi Hankoon vuonna 1926.

Vuosikymmeniä iso joukko varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa on palvellut Hangon patteristossa ja siihen kuuluneilla linnakkeilla.

Tunnetuin heistä on puolustusvoimien nykyinen ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö.

1980-luvulla ryhdyttiin puhumaan patteriston lakkauttamisesta osana puolustusvoimien alati jatkuvia muutoksia.

Hangossa yritettiin useita vuosia puhua kaupungissa toimivan joukko-osaston puolesta, mutta lopulta päätös tehtiin.

Hangon Rannikkopatteristo lakkautettiin 31.12.2002. Patteriston perinteitä vaalii vuonna 1999 perustettu perinneyhdistys.

Yhdistys on koonnut kaikille avoimen näyttelyn, jossa kuvin ja lehtileikkein kerrotaan patteriston historiasta. Vinkkinä vierailijoille: jos käyttää lukulaseja, ne kannattaa ottaa mukaan.

Näyttely on avoinna 2.8. saakka päivittäin klo 11–15 välisen ajan osoitteessa Vuorikatu 14 (entinen Nordean talo ja  FC HIK:n toimisto).

Juhlan aika on 1.8. Perinneyhdistys järjestää kello 8 lipunnoston Casinon edessä. Kello 16 on seppeleenlasku sankarihaudoilla. Yleisö on tervetullut molempiin tilaisuuksiin.

> Hangon Rannikkopatteriston perinneyhdistys

> Wikipediassa on kattavasti rannikkopatteriston historiaa

 

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi