(12) kommenttia

Hanko testaa oikeuskanslerin mielipidettä – hankolaiset saavat ensin venepaikat, loput huutokaupataan

Hangon kaupungilla on venepaikkoja neljässä satamassa.

Hangon kaupunki kysyy apulaisoikeuskanslerin kantaa venepaikkojen jaossa hankolaisten ja ulkopaikkakuntalaisten kesken ja ehdottaa huutokauppamenettelyä.

Hanko joutuu selvittelemään venepaikkamaksuja apulaisoikeuskanslerille, joka kysyi kaupungin käytäntöä maksuista, jotka ovat ei-hankolaisille kaksinkertaiset.

Asiasta on kannellut yksityishenkilö, joka ei asu Hangossa, mutta hänellä on kiinteistö kaupungissa.

Kantelija toivoo palautusta venepaikkamaksusta vuosilta 2017 ja 2018. Hangon kaupunki on viimeksi päättänyt venepaikkataksoista vuonna 2015.

Kantelussa viitataan Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen vuodelta 2016, eikä se liity Hankoon. Oikeus piti ratkaisussaan ei-paikkakuntalaisten korkeampia maksuja lainvastaisena.

> Oikeuskansleri pyytää Hankoa miettimään, onko tuplamaksu venepaikoista ei-hankolaisille lainmukainen (Hanko-nyt.fi 29.1.)

Hangon tekninen lautakunta päätti torstaina tarjota vastaukseksi venepaikkojen jakoon uutta mallia, joka ei ole lautakunnan mielestä syrjivä.

Lautakunta ehdottaa, että ensisijaisesti venepaikkoja saavat varata vain hankolaiset.

Jos paikkoja jää jäljelle, ne pistetään julkiseen huutokauppaa eli eniten tarjoavat saavat venepaikat. Lähtöhintana huutokaupassa on sama kuin venepaikkamaksu hankolaisille.

Tausta-ajatuksena on se, että kaupunki ei määrää ulkopaikkakuntalaisille venepaikan hintaa korkeammaksi kuin omille kuntalaisille, vaan hinnan määrää markkina.

Järjestelmä olisi tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna riippuen siitä, mitä apulaisoikeuskansleri on ajatuksesta mieltä.

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Ehdotan ,että kaupunki rakentaa esim.300 uutta venepaikkaa ja vuokraa ne eri pituisiksi ajoiksi ulkokuntalaisille ja tekee Hangosta Suomen veneilykeskuksen.Suurin osa etelän veneilijöistä suuntaan matkansa yleensä länteen.Hangon taloudelle tällä olisi suuri merkitys.
Jaakko Paavela
@Hankolainen veronmaksaja
JOS joku muuttaisi tänne niin hänen pitäisi melkein saada venepaikkaa ilmaiseksi, ainakin jos ajattelee kuinka paljon häviää kunnallisverotuksessa...
Jos aloite veneiden pitämisestä pihoilla menisi läpi niin voisi tulla vähän lisää tilaa laitureihin. Minun paikkani vapautuisi jos pitäisi maksaa 1500€ "talviparkista". Lopetan tähän: Sama hinta kaikille, hankolaisille etuoikeus paikkaan. Tänään oli uutinen (Svenska Yle) että Lasse Tallqvist käyttää niin paljon omaa aikaa kaiken maailman valitusten hoitamiseen että pitää saada lomaa tai lisää liksaa. Tehkää kerralla hyvää ja oikein (virkavastuulla tehty esitys on yleensä parempi kuin esitys joka tehdään kokouksessa) niin ei tarvitsisi käydä niin usein hallinto oikeudessa...
Kaikkea hyvää kaikille, ja hyvää kesää!
Johannes Laxell
Ulkopaikkakuntalaisen venepaikka on ollut minulla noin 30 v ajan. Kesäni vietän saarimökillä, joka sijaitsee lähellä Hangonkylää ja on puoli mailia Raaseporin puolella. Venepaikkamaksun olen maksanut siis tuplana ja tyytynyt tilanteeseen. Kesän aikana olen käyttänyt Hangon kauppa- ja ravintolapalveluita useammalla tuhannella eurolla.
Miettikääpä nyt tarkkaan tätä venepaikkaratkaisua, jotta ette karkoita monia kaltaisiani muille markkinoille.
Risto Isomeri
Tasa-arvoa saa maksamalla myös veronsa hankolaiseen tapaan Hankoon!
Hankolainen veronmaksaja
Nykyinen malli on ihan hyvä - pulinat pois. On oikein, että me, jotka emme maksa veroa Hankoon, maksamme enemmän palveluista. Eihän kenenkään ole pakko vuokrata venepaikkaa juuri Hangosta, jos kokee sen liian kalliiksi.
Muuten - Helsingissä ja Espoossa taitaa olla tai on ainakin ollut vastaavanlainen käytäntö: Helsinkiläinen veneseuran maksama ponttonien/vesialueen vuokra määräytyy sen mukaan, paljonko sillä on espoolaisia venepaikan haltijaa ja päinvastoin.
Patrick Andersson
Olisikohan tässä tilaisuus uuden kaupallisen marinan perustamiselle. Kaupunki osoittaa paikan, jonka se vuokraa perustettavalle yhtiölle. Venepaikat myydään osakkeina.
Busteri
@J.S.
Tai jatkaa ihan niin kuin tähän asti mutta sama hinta kaikille. Jos rahat ei riitä niin index-korotus. Tiedän että se on aivan liian helppo tapa ratkaista niin että kaikki "voittaisivat", mutta voisihan kokeilla jos saisi vähän PR... Eihän kansletin päätös ollut niin vaikeasti ymmärrettävissä. Samat ehdot ja hinnat kaikille, voi vielä suosia hankolaisia..
Johannes Laxell
Täysin vastaava on kalastusluvat: Hangossa kirjoilla oleva 20 eur/v, vapaa-ajan hankolainen 100 eur/v ja vierailijan päiväkortti 15 eur. Pitääkö tästäkin jonkun tehdä valitus ja sitten tapahtuu muutos.
Venepaikoista. Eräs taloyhtiö vuokrasi Itäsatamasta kaupungilta vähän maata ja vesialuetta venepaikkoja varten. Voisiko olla sama malli jakaa nykyiset laituripaikat vuokraamalla ne esim. kalastuskerho, kaupunginosayhdistys tmv. Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan kolme henkilöä ja vähän paperitöitä.
J.S.
Kyllä minusta jälkimmäinenkin vaihtoehto on samalla lailla epätasa-arvoinen järjestely, nyt ei ymmärretty oikeuskanslerin näkökantaa.
Hankolain
@Peter H
Jos se on tuottoisa tulonlähde niin tätä on vieläkin vaikeampaa ymmärtää. Olisi ollut mahdollista laittaa kaikille samat maksut ("kunnon" hankolaisille etuilu paikkojen myöntämisessä) mutta ei, oli pakko tehdä eroa "meidän" ja "niitten" välillä.
@ Helena Tukkimies
Voi hyvinkin olla perustetta valitukselle. VOI olla että olen väärässä, mutta on muistikuvaa siitä että "kesämökin" omistus voisi laittaa samalle viivalle kuntalaisena. JOS tämä koskisi minua (ei koske, olen ollut kirjoilla täällä kohta 25 vuotta) haastaisin kyllä jos tämän seurauksena AINOASTAAN "lomalaisten" paikat menisi uusjakeluun joka kevät eikä olisi jatkamisesta varmuutta.
@Kaikille
Olisi ollut mahdollista vähentää eriarvoisuutta, mutta ei kelvannut. On täysin mahdollista suosia kaupunkilaisia vaikka kaikille annetaan samat säännöt. Lainaus ylhäältä:
"Tausta-ajatuksena on se, että kaupunki ei määrää ulkopaikkakuntalaisille venepaikan hintaa korkeammaksi kuin omille kuntalaisille, vaan hinnan määrää markkina."
Tuossa identtisten paikkojen hintaa määrää sekä kaupunki että markkina. Saako "hankolainen" myös ostaa parempaa paikkaa kovemmalla hinnalla? Saammeko nyt valita ensin kaikista paikoista niin että kaikilla on haluamansa paikka ennen kuin päätetään mitkä paikat menee huutokauppattaviksi? Tuleeko verkkoon "paikanvaihto-sivu" missä voi joka talvi katsoa mitkä paikat ovat vapaana vaihdolle?
Olisi voitu laittaa index-korotus joka toinen vuosi ja kaikille samat hinnat. Voi olla että tämä päätös on juriidisesti ok, mutta ei se näytä ihan "kauniilta". En ymmärrä kun vaikuttaa siltä että visiot/suunnitelmat ja käytäntö (esimerkiksi lautakuntatyö) menee ristiin. Toisaalta en ihan ylläty enää, on ollut "ville så väl, gick ändå fel" niin että riittää parin kauden edestä...
Johannes Laxell
Aina voi kannella, mutta sille ei ole mitään perustetta, sillä ei-hankolainen ei todennäköisesti maksa verojaan Hankoon.
Helena Tukkimies
Tämä on hyvä idea. Antaa myös kuvan venepaikkojen tarpeesta ja pohjaa mahdollisten lisäpaikkojen rakentamiseen joka on jo nyt kaupungille tuottoisa tulonlähde.
Peter H

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi