(0) kommenttia

Hyvinvointikirjoittamisen viikonloppu - Omin sanoin, leppoisasti ja luovasti Hangossa

”Kakkoshankolaiset” Minna Pulli ja Nina Nygård ovat kirjallisuusterapiaohjaaja opiskelukavereita ja rakastavat Hangon luontoa ja tunnelmaa – erityisesti kesäsesongin ulkopuolella.

- Kesä on omalla tavalla hauskaa aikaa ja Hangossa tapahtuu paljon, mutta parasta on, kun sesonki loppuu ja Hangon monipuolinen luonto saa uudenlaisen merkityksen, kun sitä muuta hälyä ei ole niin paljon, sanoo Nina. 

Helsingissä ja Järvenpäässä asuvat ystävät ja kollegat ajattelivat että Hanko on mitä parhain paikka rauhoittua ja kaupungin puitteet olisivat loistavat luovuudelle ja hyvinvointikirjoittamiselle. 

Kirjallisuusterapeuttiset menetelmät eivät ole monelle tuttuja, vaikka Suomeen perustettiinkin Euroopan ensimmäinen kirjallisuusterapiayhdistys 1981, kaikista ensimmäinen perustettiin 1969 Yhdysvaltoihin. Kirjallisuusterapian historia liittyy filosofian, psykologian ja kirjallisuustieteen historiaan. Ensimmäinen väitöskirja alalta 1949  Yhdysvalloissa (Caroline Shroder)

Mitä kirjallisuusterapia on ja mitä tällä viikonloppukurssilla tehdään?

Kirjallisuusterapialla tarkoitetaan monella tavalla hoitavaa vuorovaikutusprosessia, johon osallistuvat sekä ohjaajat että kurssilaiset. Tavoitteena kirjallisuusterapiassa on yleensä jonkinlainen muutos. Tässä ryhmässä ideana on ennen kaikkea voimavarojen löytäminen sekä ilon ja toiveikkuuden synnyttäminen. Lisäksi se sopii esimerkiksi, jos haluaa vahvistaa yhteyttä itseensä, lähestyä kirjoittamalla ja lukemalla omia arvoja ja itselle tärkeitä asioita, käsitellä elettyä elämää sekä suhdetta itseen ja ympäröivään maailmaan, oppia uusia tapoja ajatella ja käsitellä tunteita tai saada uusia oivalluksia ja ideoita tähän tummenevaan vuodenaikaan.

Viikonloppuna työskentelyä viritellään runoilla ja muilla valmiilla teksteillä sekä luovan kuvallisen työskentelyn keinoin. Tekstejä ja kuvia sekä muita aineistoja käsitellään niiden herättämien tunteiden ja ajatusten pohjalta, omin sanoin kirjoittamalla ja keskustelemalla. Osallistuja saa aina itse päättää, haluaako pitää kirjoittamansa tekstin itsellään vai haluaako jakaa sen muiden kanssa. Omien tekstien lukemista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä niitä ei koskaan arvostella eikä kritisoida. Olennaista on turvallinen ja salliva ilmapiiri.

- Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä kuka itse oikein olen, mistä tulen ja mihin olen menossa. Meidän viikonlopun tavoitteina on oivallukset, ilo ja toiveikkuus. Luova toiminta virittää ja on arvokas voimavara, kertoo Minna, jonka päivät kuluvat terveydenhuollon lehtorina opettaen tuleville sairaanhoitajille mielenterveystyötä ja psykoterapeuttina asiakastyössä. Minna harrastaa taidetta ja on myös taideopiskelija ja inspiroi viikonlopun aikana osallistujat kuvien ja värien äärelle. Hän painottaa, että mitään ei tarvitse osata etukäteen ja kaikki on omaehtoista toimintaa, uteliaisuus luovaa työskentelyä kohtaan riittää.

Nina Nygård kirjoittaa toimittajana työkseen, mutta painottaa että tässä menetelmässä ei ole mitään väliä onko kirjoittanut muuta kuin tekstiviestejä tai sähköposteja sitten kouluaikojen. Kukaan ei tarkista pilkkuja eikä isoja kirjaimia, menetelmässä kirjoitetaan itselleen, ja tekstiä saa jakaa niin halutessaan. 

- Ihmisillä menee ja tulee tuhansia ajatuksia yhden vuorokauden aikana – miten ihmeessä ihmiset ehtii saada kiinni arjen kiireessä mitä he lopulta ajattelevat mistäkin! Itse ihastuin menetelmään kun huomasin miten paljon oman pään ja ajatusten tyhjentäminen paperille helpotti ja selkeytti elämääni. Kynä sekä muistikirja mukaan elämään, ja näin helpolla rutiinilla saa arkea ja elämää selkeytettyä ja rikastutettua. Kannattaa todella kokeilla, kehottaa Nina Nygård.

Hyvinvointikirjoittamisen ja luovan työskentelyn viikonloppukurssi toteutetaan Hangossa 28.-30.10. Folkiacenterissä. Tiedustelut ja ilmoittautuminen minnapullitmi@gmail.com. Rohkeasti mukaan, ilmoittautuminen on käynnistynyt!

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi