(0) kommenttia

Jäähyväiset homeelle!

Sandra Kantanen ja Ilkka Rautio kodinsa edessä. Kuva: Aksel Rautio

Homeongelma pakotti perheen jättämään kotinsa puoleksitoista vuodeksi

Vuoden 2020 keväällä luovan alan monitaiteilija Ilkka Raution ja valokuvataiteilija Sandra Kantasen kaksilapsinen perhe joutui muuttamaan yli viideksisadaksi päiväksi pois Hangonkylässä sijaitsevasta kodistaan, kun mikrobit olivat vallanneet talon ja asuminen käynyt mahdottomaksi. Perheen talossa tehtiin suuri remontti ja talo rakennettiin lähestulkoon kokonaan uudestaan. Uusi talo varustettiin Ledsafen toimittamilla sinisillä led-valoilla, jotka ovat tehokkaita tuhoamaan bakteereita, homeita ja hiivoja sekä viruksia ja itiömuotoja. Kymmenen vuotta sitten Hankoon meren houkuttelemana muuttanut perhe on vihdoin saamassa remontin valmiiksi ja yhteiselo uudessa kodissa voi alkaa!

Remontointia ja asuntorumbaa

Alussa taloa remontointiin pikkuhiljaa, mutta remontin edessä eteen tuli aina uusia ongelmia ja vastoinkäymisiä.

– Vähitellen kävi ilmi, että talossa on todella vakavia home- ja mikrobivaurioita: päätimme, että koko talo remontoidaan ja muutimme alta pois eli niin sanotusti evakkoon, Sandra ja Ilkka kertovat.

– Minä ja lapset reagoimme herkemmin siihen, että kaikki ei talossa ollut kunnossa: oireet olivat hyvin erilaisia ja niitä on hankala eritellä, eikä voinut suoralta kädeltä sanoa, että ne olisivat johtuneet yksinomaan homeesta, koska vastaavanlaista oireilua voi ilmetä muissakin tapauksissa. Minulla ja lapsilla ilmeni muun muassa iho-, silmä, vatsa- ja flunssaoireita, Sandra kertoo.

– Ryhdyimme yhdessä asiantuntijoiden kanssa tutkimaan talon rakenteita ja teimme suunnitelmat sen mukaan, että ongelmat saadaan ratkaistua, Ilkka toteaa ja jatkaa:

– Olisimme välttyneet monilta ongelmilta, mikäli olisimme taloa ostaessamme saaneet arvion asiansa osaavalta kuntotarkastajalta. Me teimme kyllä kuntotarkastuksen ja käytimme useita eri henkilöitä, mutta kuntotarkastajista ja heidän ammattitaidostaan minulla ei ole juurikaan positiivista sanottavaa, eikä heillä näytä olevan kokemusta ainakaan homeongelmiin liittyvissä asioissa.

Urakoitsijan arvioin mukaan talon remontointi tulisi kestämään kuusi kuukautta.

– Olimme tyytyväisiä arvioon, koska ajattelimme, että budjettimme riittäisi tuon pituiseen remonttiin. Vähitellen totuus kuitenkin paljastui ja kävi selväksi, ettei oikeastaan mitään voinut säästää, vaan kaikki oli talossa pistettävä uusiksi. Puolivuotinen remontti paisui näin ollen puolitoistavuotiseksi: jokainen ymmärtää, miten se vaikuttaa remppabudjettiin, Sandra toteaa.

Remontin aikana perheelle valkeni myös Hangon vuokra-asuntotilanne.

– Remonttia tehtiin pahimman asuntobuumin aikana ja vuokra-asuntojen löytäminen oli todella haastavaa. Mikäli olisimme alusta asti tienneet, että remontti kestää 500 päivää, niin tuolloin olisimme vuokranneet asunnon kyseiseksi ajaksi. Jouduimme remontin venymisen takia muuttamaan yhteensä yli kymmenen kertaa.

Perhe asui Täktomia myöten eri puolilla Hankoa: omakoti-, kerros- ja rivitaloissa sekä hotellissa, veneessä ja asuntovaunussa.

– On ollut jopa hankala uskoa todeksi sitä, että remontti on pian ohi ja voimme palata takaisin kotiin. Hangossa on todella vähän vuokra-asuntoja ja se johtuu varmasti osaltaan siitä, että korona-aikana kysyntä on kasvanut, Ilkka ja Sandra kertovat.

Sinisillä led-valoilla mikrobien ja homeiden kimppuun

Taloa remontoitaessa on kiinnitetty erityistä huomiota kontaminoituneen eli homeen saastuttaman materiaalin poistamiseen ja puhdistamiseen.

– Rakenteet on hiottu ja kuorittu sekä kivijalkaa poltettu ja hiottu timanttilaikalla: olemme kiinnittäneet erityistä huomioita puhtauteen. Sen olemme remontin aikana havainneet, että homeongelmia ymmärtäviä ja niihin perehtyneitä urakoitsijoita on todella hankala löytää, Ilkka kertoo.

Taloon asennettiin Ledsafen toimittamat siniset led-valot, jotka huolehtivat bakteerien ja viruksien tappamisesta talon alapohjassa sekä kylpyhuoneessa: led-valojen ansiosta haitalliset bakteerit eivät pääse kulkeutumaan alapohjan kautta rakennuksen sisätiloihin.

– Maaperässä on aina mikrobeja ja niiden pääsy sisätiloihin tulisi estää. Olemme käyttäneet led-valoa muun muassa tavaroiden ja rakenteiden puhdistamisessa sekä maalivokkien hajottamisessa. Olen itse todella herkistynyt ja havaitsen sisäilman epäpuhtaudet välittömästi. Led-valo on osoittanut toimivaksi ratkaisuksi: ero on valtava ja se todella toimii, Sandra painottaa.

– Olemme pyrkineet poistamaan talon alta mikrobien leviämisen mahdollistavat olosuhteet kuten kosteuden sekä tasaamaan lämpötilaeroja ja lisäämään tuuletusta, koska homeet eivät siedä liikkuvaa ilmavirtaa. Rakennuksen alapohjassa on sininen valo, jonka voi aika-ajoin kytkeä päälle mikrobeja tuhoamaan, Ilkka kertoo.

Kuinka suuresti led-valot ovat vaikuttaneet siihen, että olette päässeet muuttamaan takaisin kotiinne ja suositteletko led-valoja myös muille?

– Suosittelemme ehdottomasti led-valoja: ne ovat vaikuttaneet ratkaisevasti sisäilman puhtauteen sekä siihen, että olemme voineet led-valopuhdistuksen jälkeen säilyttää jo ennen remonttia talossa olleet muurit ja takat sekä ottaa takaisin tavaroitamme ja vaatteitamme, koska ne kyettiin led-valojen ansiosta pelastamaan, Sandra kehuu.

Mitä olette oppineet evakkoaikana omakotitaloasumisesta ja mihin eri tekijöihin tulette tulevaisuudessa kiinnittämään erityistä huomiota?

– Omakotitaloasuminen vaatii suunnitelmallisuutta, jotta talo pysyy kunnossa ja terveenä mahdollisimman pitkään. Kaikella on tekninen käyttöikänsä ja eräänlainen talokirjan pitäminen olisi järkevää, jotta tuntee mahdollisimman hyvin talon rakenteet ja olosuhteet: tällöin kykenee varautumaan siihen, milloin jokin asia vaatii kunnostusta tai on tulossa tiensä päähän, Sandra ja Ilkka painottavat ja lähettävät terveisiä lukijoille:

– Käyttäkää asiantuntevien kuntotarkastajien lisäksi homekoiria, kun ostatte talon. Vaikka emme ole vakuuttuneita kaikkien kuntotarkastajien osaamisesta, niin Suomesta löytyy asiantuntemusta homeisiin ja haitallisiin mikrobeihin liittyen: sitä kannattaa hyödyntää!

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi