(0) kommenttia

Joulukoristeiden tuotanto loppuu Hangossa – 1940-luvulla aloittaneessa tehtaassa oli enimmillään yli 100 työntekijää

Hangossa on valmistettu pitkään muovisia joulukuusen palloja ja kelloja.

Pitkä teollinen perinne päättyy vuodenvaihteessa, kun Hangossa lopettaa toimintansa joulukoristeita yli 70 vuotta valmistanut Koristevienti Oy.

Yhtiöllä on tällä hetkellä kuusi työntekijää, jotka on irtisanottu. Hangossa on valmistettu muovista joulukuusen palloja ja kelloja.

−Tämä on erittäin harmillista, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole. Tuotantoa on Hangossa yritetty saada kannattavaksi vuosikymmen, mutta siinä ei ole onnistuttu, sanoo Matti Weiste, joka on Koristeviennin toimitusjohtaja.

Weiste Oy:n toiminta jatkuu Helsingissä Pukinmäessä ja Virossa. Yhtiön keskusvarasto toimii Kirkkonummella Veikkolassa. Suomessa yhtiöllä on vajaat 30 työntekijää.

Koronakriisi on Weisteen mukaan rasittanut tänä vuonna yhtiötä kovasti.

Koronan takia Euroopassa toimivat joulukoristeita myymät liikkeet ovat joutuneet pitämään oviaan kiinni, eivätkä ole uskaltaneet tilata tuotteita normaalisti.

Sama epävarmuus jatkuu edelleen ja pelkona yhtiöllä on, että korona vaikeuttaa toimintaa pitkään vielä ensi vuonnakin. Yhtiö on joutunut pitkin vuotta lomauttamaan henkilökuntaansa.

Joulutuotteita tilataan jo alkuvuodesta seuraavaksi jouluksi. Myyntiä hankaloittaa lisäksi se, että suuret markkinointitapahtumat eli alan messut on tammikuulta peruttu korona takia.

K.A. Weiste Oy:tä pidetään Pohjoismaiden ainoana teollisena joulukoristeiden valmistajana.

Kilpailu alalla on kiristynyt kaiken aikaa, kun halpatuonti Kaukoidästä on lisääntynyt.

Myös Weiste tuo maahan koriste-esineitä, mutta oma tuotanto on edelleen laajaa, useita satoja erilaisia artikkeleita.

− Tuotekehittelyä tehdään kaiken aikaa. Kehittelyn alla ovat muun muassa ekologiset, muovia korvaavasta uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettavat joulukoristeet, Matti Weiste kertoo.

Hangossa Weiste Oy:n tytäryrityksellä on pitkän perinteet vuodesta 1946 lähtien.

Joulukoristeita ryhdyttiin Hangossa valmistamaan heti sotien jälkeen. 1950- ja 1960-luvuilla parhaimmillaan Koristeviennillä Lasitehtaantiellä Hangossa oli yli 100 työntekijää.

Hangossa valmistettuja vanhoja joulukoristeita on vielä varmaan monessa kodissa tallessa.

Yksi klassikko oli metallista tehty kynttilänjalka, jossa kynttilöiden lämpö pyöritti enkelikarusellia. Samaa tuotetta ryhdyttiin myös luvattomasti plagioimaan ulkomailla.

Samaisilla metallikoneilla tehtiin Hangossa myös piipunpolttajille ”rasseja”, jolla piipun sai puhdistettua.

Hangon tehtaan suosikkituotteita ovat olleet tontut. Niitä valmistettiin tekosilkkilangasta punoskoneilla.

Hangon tuotannon lopettamisesta kertoi ensin Västra Nyland.

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi