(1) kommentti

Kalahallin remonttia ja vuokrausta on nyt selvitetty perin pohjin – virkamiehet saivat moitteet

Kalanjalostushalli oli neljä vuotta käyttämättä ja toimintaa on jälleen aloitettu.

Hangonkylän kalanjalostushallin vuokrausta ja korjaustöitä on selvitelty ulkopuolisten voimin ja tutkittu kaupungin viranhaltijoiden toimia.

Hangon kaupunginhallitus piti maanantaina ylimääräisen kokouksen ja pyrki laittamaan pisteen hankkeen ympärillä velloneelle keskustelulle.

Kaupunginhallitus ei löytänyt hankkeen ympäriltä mitään lainvastaista eikä viranhaltijoiden katsottu rikkoneen velvollisuuksiaan, mutta kolme johtavaa virkamiestä saivat moitteet puutteellisesta tiedottamisesta.

Kaupunginhallituksella oli apuna ulkopuolisen tilintarkastustoimiston raportti.

Hangonkylän kalahalli on osittain vuokrattu Njord Nordic -nimiselle yhtiölle, joka on alkukesän mittaan ollut aloittamassa kalanjalostustoimintaa hallissa.

Kalahallin viimeaikaiset tapahtumat kaupungin päätöksenteossa juontavat juurensa neljän vuoden taakse, jolloin edellinen vuokralainen teki konkurssi ja halli jäi tyhjilleen.

Kaupungille jäi konkurssin jäljiltä luottotappioita vuokrista noin 84 000 euroa.

Sen jälkeen tiloille on etsitty uutta käyttöä ja sellainen löytyi. Jotta halli saatiin jälleen käyttökuntoon, tehtiin pakollisiksi luonnehdittuja remontteja ja kaupunki osti konkurssipesältä vuosi sitten savustusuunit noin 10 000 eurolla.  

Tilintarkastusrapotin mukaan Hangon kaupunki on käyttänyt kalahalliin viime ja tänä vuonna noin 101 000 euroa. Ely-keskus on maksanut Hangolle avustusta 46 000 euroa, joten kaupungin kustannus tässä vaiheessa on noin 55 000 euroa.

Kustannuksia tulee vielä. Vuokralainen on ilmoituksen mukaan tehnyt korjaus- ja muutostöitä noin 70 000 eurolla. Kaupungin ja vuokralaisen on vielä neuvoteltava kustannusten jaosta ja siitä mitkä kulut liittyvät itse rakennuksen kunnostamiseen ja mitkä vuokralaisen toimintaan.

Hallin vuokra on runsaat 3 600 euroa kuukaudessa ja käyttökulut ovat vuokralaisen vastuulla.

Hallin kunnostuksessa ja vuokrauksessa on syytelty kaupungin viranhaltijoita siitä, että päätöksiä on tehty omavaltaisesti eikä asioita ole tuotu tarpeeksi selkeästi esimerkiksi kaupunginhallitukseen.

Tilintarkastuskertomuksessa todetaan, että kaikilta osin ei ole toteutettu hyvää hallintotapaa.

Hangon kaupunginhallitus moitti kaupunginjohtaja Denis Strandellia, teknisen viraston johtajaa Jukka Takalaa ja sisäisten palvelujen päällikköä Bengt Lindholmia puutteellisesta tiedottamisesta kalahallihankkeessa.

Kaupunginhallitus vaatii, että jatkossa asiat hoidetaan läpinäkyvästi, jotta luottamus kaupungin päättäjien ja viranhaltijoiden kesken säilyy.

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

"Kustannuksia tulee vielä. Vuokralainen on ilmoituksen mukaan tehnyt korjaus- ja muutostöitä noin 70 000 eurolla. Kaupungin ja vuokralaisen on vielä neuvoteltava kustannusten jaosta ja siitä mitkä kulut liittyvät itse rakennuksen kunnostamiseen ja mitkä vuokralaisen toimintaan."
Vaikea ymmärtää että sopimuksessa ei ole näitä sovittu etukäteen vaan arvotaan jälkikäteen. Ilmeisesti toiminnan jatkuminen on koettu tärkeäksi. Ehkä liiankin ?
F. Isk

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi