(0) kommenttia

Konsertti Hangon kirkossa 14.5.2022

Hanko soi ry:n kevätkonsertti Joskus yöllä la 14.5. klo 19 Hangon kirkossa.

Konsertin nimi viittaa etenkin Prokofjevin teosten nokturnaalisiin ja tummasävyisiin, toisaalta myös öistä ja aamuista valoa kajastaviin tunnelmiin. Lisäksi siinä on yhtymäkohta tiettyyn Paavo Haavikon runoon:

Minä olen syntyisin pohjoisesta maasta jonka nimi on Hysteria.

Mutta minulla ei ole sieltä enää muuta kuin jokin ilme 

kun minä joskus yöllä nousen 

ja kyykistyn tulen eteen.

Ohjelma

Konsertin ohjelman kesto on noin tunti, ja se sisältää teokset:

Sergei Prokofjev: Viulusonaatti nro 1 f-molli

Sergei Prokofjev: Viulukonsertto nro 1 D-duuri, osa I 

Johann Sebastian Bach: Sooloviulusonaatti nro 3 C-duuri, osat III ja IV

Wolfgang Amadeus Mozart: Viulukonsertto nro 4 D-duuri, osa II 

Ohjelmassa korostuu ukrainalaissyntyisen säveltäjän Prokofjevin musiikki. Ensimmäinen viulusonaatti on sävyltään synkkä ja raju, mutta sisältää paljon myös syvää inhimillisyyttä, surua ja myötätuntoa. Teos on sävelletty vuosina 1938-46. Viulukonsertto D-duuri on sävelletty vuonna 1917 ja on hyvin kaunista, taianomaista ja samalla ajoittain myrskyisää musiikkia. Nämä teokset, niiden taustat ja sisäänsä imaisevat sävyt ovat tällä hetkellä erityisen ajankohtaisia. Ne tuovat esiin sotavuosien yleisinhimillisiä tunnelmia, idän rikasta kulttuuria ja toisaalta venäläiseksi mielletyn taustaa Ukrainassa. Bachin valoisan 3. sooloviulusonaatin osat ja osa Mozartin 4. viulukonsertosta tasapainottavat ohjelmaa ja tuovat siihen seesteisempiä näkymiä.

Konserttiin on vapaa pääsy. Käsiohjelmamaksu 15/10 e, Hanko soi ry:n jäsenet 13/8 e.

Muusikot

Knuut Nissinen, viulu

Hannu Alasaarela, piano

Lotta-Sofia Kyrönaho, huilu ja piccolohuilu

Knuut Nissinen (s. 1994) on etenkin Sisä- ja Etelä-Suomessa vaikuttava freelance-viulutaiteilija. Hän on opiskellut Tampereen konservatoriossa, TAMK:ssa sekä Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa mm. Henning Kraggerudin luokalla. Nissinen on luonut merkittävän määrän erilaisia kohtikäyviä musiikillisia projekteja, joita leimaa ennakkoluulottomuus ja luovuus. Hän toimii toisena taiteellisena johtajana Hanko soi -musiikkiyhdistyksessä, jonka konserteissa hän on vuodesta 2019 alkaen musisoinut esimerkiksi Simon Lanen, Hannu Alasaarelan ja Sigyn Fossnesin kanssa.  Vuonna 2019 Nissinen toteutti Bachia Suomen linnoissa -kiertueen, joka käsitti Manner-Suomen kaikki keskiaikaiset linnat. Hän on myös musisoinut esim. "Pahuuden paradoksi" -dokumentissa (Yle Radio 1), Norjan kansallisessa nuorisosinfoniaorkesterissa, Grieg now! -konferenssissa Bergenin Troldhaugenissa, erilaisissa äänitys- ja orkesteriprojekteissa sekä lukuisissa kamarimusiikkikonserteissa Suomessa, Norjassa ja Britanniassa. Nissinen on myös tuoreen Keski-Suomen Kamariorkesterin perustaja yhdessä Matias Lahden kanssa.

Pianisti Hannu Ala­saa­re­la (s. 1994) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa mm. Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan oppilaana. Alasaarela on palkittu lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hän on esiintynyt sooloresitaalein ja kamarimuusikkona Turun, Kauniaisten, Mäntän ja Oulun musiikkijuhlilla, PianoEspoo-, Oulunsalo soi- ja Uuden musiikin lokakuu -festivaaleilla sekä Pirkanmaan- ja Vox Virtuosa -pianofestivaalilla ja useiden muiden tahojen järjestämissä tilaisuuksissa. Hän on soittanut muun muassa Oulu Sinfonian, Tampere Filharmonian sekä Helsingin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistina. Hän on tehnyt Yleisradiolle kantanauhoituksia Debussyn ja Madetojan musiikista. Suomen lisäksi Alasaarela on esiintynyt myös Baltian maissa, Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä. Alasaarela haastaa pianismin traditiota omalla persoonallisella tavallaan. Häntä on mediassa kiitelty muun muassa herkästä sointivärien hallinnasta ja aidon persoonallisesta otteesta soittimeensa. 

Huilisti Lotta-Sofia Kyrönaho (s. 1997) on opiskellut musiikkia TAMK:ssa ja Grieg-akatemiassa Norjan Bergenissä. Opettajina hänellä ovat toimineet Seppo Planman, Annaleena Jämsä ja Lene Lindquist. Kyrönaho on musisoinut aiemmin Sipoon kamariorkesterissa ja Castor et Pollux -orkesterissa. Tällä hetkellä hän toimii viransijaisena Kaartin soittokunnassa Helsingissä. Lisäksi Kyrönaho soittaa kuluvana vuonna yksittäisiä konsertteja Tampere Filharmoniassa. Orkesteritöiden lisäksi hän on konsertoinut freelancerina yksityis- ja yritystilaisuuksissa. Hän toimii myös huilupedagogina.

Hanko soi ry

Hanko soi -yhdistys on Hangossa klassisen musiikin konserttitoimintaa järjestävä yhdistys. Yhdistyksen konsertit painottuvat kesäkonserttisarjaan, jota organisaatio on ylläpitänyt jo vuodesta 2019 alkaen, saaden Hangon kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2020. Viime aikoina kesäkonserttien oheen on tullut muutama konserttia myös muina vuodenaikoina. Konserteissa on esiintynyt suomalaisia, norjalaisia, kroatialaisia ja englantilaisia muusikoita, painottuen nuoriin ammattilaisiin tai alaa vielä opiskeleviin taiteilijoihin. Yhdistyksen taiteellisina johtajina toimivat viulistit Knuut Nissinen ja Lotta Harju. Yhdistyksen kotisivu: www.hankosoi.com

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi