(0) kommenttia

Lukija tarina: Hankoniemen lukion matka Kanarian lämpöön

Maaliskuun lopussa neljä Hankoniemen lukion opiskelijaa Alina Virtanen, Eerika Veikkolainen, Valerie Törnqvist ja Vanessa Nippala, sekä kaksi opettajaa Knut Kröger ja Marjo Enberg vierailivat Gran Canarialla Arucasissa Erasmus-projekti Greeniesin merkeissä. Paikalle lennettiin muutaman välilaskun kautta, mutta perillä Suomen kevättalvesta tullutta porukkaa odotti kovasti kaivattu lämpö. Yksi matkalaukku ei odottanut perillä, mutta se saatiin seuraavana päivänä omistajalleen. Kentällä opiskelijat tapasivat perheensä ja kukin lähti tahoilleen tutustumaan omaan host-perheeseensä.

Ensimmäinen projektipäivä, maanantai, alkoi tervetuliaspuheella ja kaikille tutuksi tulleella koronatestauksella. Kaikki suomalaiset selvisivät siitä puhtain paperein ja reissu saattoi nyt kunnolla alkaa. Seuraavana vuorossa oli tutustumista “speed dating” hengessä, jonka jälkeen vaellettiin korkean ylämäen huipulle koululle, jossa odotti rehtorin puhe espanjaksi. Sen jälkeen opiskelijat pääsivät näyttämään taitojaan taulukkolaskentaohjelman parissa, aiheena oli jokaisen osallistujamaan hiilijalanjälki. Iltapäivällä oli ohjattu kierros Las Palmasin vanhassa kaupungissa, josta opettajat myöhästyivät. Paikka oli hehkeän kaunis ja opiskelijat pitivät kierroksesta kovasti.

Tiistaina päivä aloitettiin teatterilla, jossa kuultiin jälleen kerran espanjankielisiä puheita englanniksi tulkattuna. Vuorossa oli vajaan kahden tunnin esitelmä Kanariansaarilla käytettävästä uusiutuvasta energiasta, joka pidettiin suomalaisten opiskelijoiden ja opettajien helpotukseksi englanniksi. Luennoitsija edusti Gran Canarian Institute of Technology -koulua. Luennon loputtua oli taas aika nousta bussiin, joka suuntasi kohti kokeellista kierrätyskeskusta. Siellä kuultiin muovin kaltaisten materiaalien valmistuksesta banaanin ja muiden kasvien kuiduista. Opiskelijoiden yhteishenki huomattiin, kun bussi raikasi yhteislauluista kotimatkalla.

Keskiviikkona oli odotettu vaelluspäivä vuoristoon. Keli ei suosinut ja vuorilla oli kymmenisen astetta ja tihkusadetta. Bussimatka kesti puolisentoista tuntia ja musiikki soi jälleen. Perillä suurin osa tajusi pukeutuneensa liian kevyesti koleaan ilmaan, olimmehan vajaan puolentoista kilometrin korkeudessa. Oppaan johdolla patikoitiin muutama kilometri ja sitten harjoiteltiin perinteistä vuorilta laskeutumista kepin avulla. Keppiä pitkin ikään kuin liu’uttiin alas maahan. Aktiviteettia oli lupa kokeilla matalilla korkeuksilla. Tämän jälkeen lähdettiin Artenaran kaupunkiin nauttimaan eväitä ja vierailemaan luola-asuntomuseossa. Museo oli todella mielenkiintoinen, ja opas kertoi, että luola-asunnoissa oli asukkaita aina 90-luvulle asti. Kyseiset luola-asunnot olivat vielä ennen 2000-lukua suhteellisen yleinen asumismuoto.

Seuraavana päivänä matkattiin saaren eteläosiin. Musiikin täyteisen bussimatkan jälkeen kuultiin faktatietoa Maspalomasin kuulusista hiekkadyyneistä. Evästauon jälkeen vierailtiin puutarhassa katselemassa tyypillisiä kanarialaisia kasveja. Puutarhassa bongattiin muutama sammakkokin sekä kurki. Päivän lämpötila hipoi 25 astetta ja muutama suomalainen onnistuikin palamaan. Vierailimme vielä rannalla, jossa suomalaisetkin uskaltautuivat veteen asti aaltojen sekaan. Rannalla olo oli kaikkien mieleen, mutta sitten matkan täytyi jatkua. Suunnattiin suolakaivokselle. Siellä odotti asiantuntija kertoen suolakaivoksen toiminnasta ja yleisesti suolasta. Porottava aurinko ja kuumuus verottivat opiskelijoiden keskittymistä, mutta

kun päästiin kävelemään suolakaivosten reunoilla, tulivat ohuet pilvet suojaamaan reissaajia. Päästyämme takaisin Arucasiin, olisi lepo ollut paikallaan, mutta illan aktiviteetit odottivat. Perjantain, viimeinen projektipäivä, valkeni aurinkoisena ja koko päivä vietettiin koululla, jossa ensin esiteltiin kanarialaista perinteistä tanssia ja musiikkia. Opiskelijatkin pääsivät kokeilemaan, naurun raiku täytti salin, kun opiskelijat harjoittelivat askelia. Loppu koulupäivä meni Just Dancea pelatessa ja muiden projektilaisten kanssa rupatellessa ennen osallistujien todistusten jakoa. Koulupäivän päätös ei onneksi ollut viimeinen hyvästelymahdollisuus, vaan iltaa jatkettiin opiskelijoiden kesken Arucasissa.

Illanvietot olivat opiskelijoiden ehdottomat lempihetket reissussa. Illat vierähtivät kansainvälisen porukan kesken. Illalla lähdettiin usein bussilla Las Palmasiin tai muuhun lähikaupunkiin ja käytiin syömässä. Tunnelma oli huipussaan. Viimeinen ilta vietettiin poikkeuksellisesti kokonaan Arucasissa ja illan päätteeksi hyvästeltiin haikeasti kaikki uudet tuttavuudet.

Aamulla oli aika palata Suomeen. Lentokentällä syötiin vielä viimeinen yhteinen aamupala kroatialaisten opiskelijoiden kanssa, sitten oli jäähyväisten vuoro. Pitkästä matkasta väsyneet, mutta kokemuksesta onnelliset reissaajat kotiutuivat sunnuntaina aamuyöllä. Käteen reissusta jäi uusia ystäviä, unohtumattomia muistoja ja tuntemusta erilaisista kulttuureista.

Pohdittuamme matkaa suomalaisten opiskelijoiden kesken, olemme kaikki ehdottomasti sitä mieltä, että tällaiset koulun matkat ovat todella hyvä ja turvallinen tapa tutustua uusiin ihmisiin, oppia kieliä ja tutustua itselleen uusiin maihin.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi