(0) kommenttia

"Myrskytär – meren tytär" on nyt esillä kirjaston galleriassa

Kuva: Jesse Vänni

Hangon kaupunginkirjaston galleriassa 2. kerroksessa on esillä 14.–23.6. "Myrskytär – meren tytär" -näyttely, jossa on vintage-mallinukke on pukeutunut meriaiheisen fantasiahahmon juhlapukuun. Lisäksi esillä on valokuvia. 

Myrskytär-puvun on suunnitellut ja toteuttanut vaatetusartesaani Lila Kaplas, joka on kotoisin Hangosta. Lisäksi pukuun kuuluu raudasta käsintaotut korut, vyö ja kruunu. Ne on suunnitellut ja toteuttanut Routa Designin seppämestari, muotoilija Kirsi Vahtera, valittiin Vuoden taidesepäksi v.2020.

Vuosi Irlannissa vaihtui lapsuusvuosien muistoihin

Hankolainen vastavalmistunut vaatetusartesaani Lila Kaplas oli pari vuotta sitten saman haasteen edessä kun monet muutkin nuoret Suomessa ja muualla maailmassa: suunnitelmia oli pakko muuttaa, koska korona hyydytti kaiken. Valmiiksi sovittu au pair -paikka Irlannissa vaihtui ylimääräiseen vuoteen tutussa opinahjossa. 

Jouluna v.2019 Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistunut Lila oli juuri ehtinyt pitää näyttelyn Hangon kaupunginkirjaston galleriassa helmikuussa v.2020, kun koronaruljanssi Suomessa alkoi. Esillä yleisön nähtävillä oli tuolloin ollut koulussa näyttötyönä valmistunut asukokoelma, johon kuului viisi erilaista, kantaaottavaa haalaria. 

Ylimääräinen opiskeluvuosi poiki taiteellisen vapauden myötä yhteistyöprojektin, jonka tulos on nyt nähtävillä Hangon kaupunginkirjaston galleriassa; syntyi Myrskytär – meren tytär. 

Lila Kaplas suunnitteli Myrskyttären puvun ja Kirsi Vahtera pukuun sopivat korut – molemmat omilla asuinpaikkakunnillaan, etäyhteistyön merkeissä. Jatkuvasti useiden eri taideprojektien parissa työskentelevä seppämestari–muotoilija Vahtera sai yhden tapaamisen ja useampien puhelinkeskustelujen ja sähköpostien myötä nopeasti kiinni mielikuvitusolento Myrskyttären olemuksesta ja merellisen Hangon luonteesta – vaikka ei ollut itse koskaan käynyt Hangossa. 

Vasta kun puku ja korut keväällä sovitettiin yhteen kuvauksia varten, Vahtera vieraili Hangossa ensimmäisen kerran. 

Viime kesänä yhteinen taideteos oli esillä Hangon Casinolla. Nyt Hangon kaupunginkirjaston galleriassa. 

Värit ja muistot lapsuudesta

Puvun harmaa, välkehtivä perusosa muistuttaa Hangonkylän rantakallioista. Kuohuvat siniset, turkoosit ja vihreät silkki- ja organzahörselöt puolestaan usein vaahtopäisestä Länsiselästä – Lila-tyttösen lapsuudenmaisemista. Näillä hankolaisilla rannoilla hän keräili erilaisia merileviä, simpukankuoria ja kiviä. 

Myrskyn jälkeen hiekkarannoilta saattoi syksyisin löytyä myös tuulen ja aaltojen rannalle heittämiä pikkukaloja, joita 5-vuotias Lila keräsi taskut täyteen. Ne olivat kilohailin (Sprattus sprattus) poikasia. Myös kilkit (Saduria entomon) olivat suosiossa. Niitä kuljetettiin kesäisin kotiin merivettä täynnä olevissa lasipurkeissa. 

Myrskyttären pukuun on käytetty yhteensä 10 metriä kangasta, joista 6 metriä yksistään "pyrstöön". Puvun päällä, käsintaottujen rautaketjujen joukossa kimmeltävät eriväriset lasihelmet kuin meren yllä iloisesti roiskuvat vesipisarat. Raskas rautainen kruunu puolestaan tuo Myrskyttären olemukseen arvokkuutta. 

"Myrskytär – meren tytär" on mielikuvituksen tuotetta, salaperäinen satuolento – kuten vanhojen saaristolaistarinoiden pookineidot. Myrskysäällä nämä kopisuttelevat kepillä kallioita, jotta merimiehet välttäisivät karikot. Ehkä Myrskytär puolestaan viittoo merenkulkijoille oikeaa suuntaa? 

Hangon kaupunginkirjasto on kesällä avoinna ma–ke 11–19, to–pe 10–17, la–su suljettu. 

Juhannusaattona kirjasto on suljettu. 

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi