(2) kommenttia

Oikeuskansleri pyytää Hankoa miettimään, onko tuplamaksu venepaikoista ei-hankolaisille lainmukainen

Hangon kaupunki vuokraa kausipaikkoja neljässä venesatamassa. Hangonkylässä on noin 600 venepaikkaa.

Oikeuskansleri pyytää Hangon kaupunkia arvioimaan venepaikkamaksujen lainmukaisuutta. Kaksinkertaisesta maksusta ulkopaikkakuntalaisille on kanneltu.

Hangon kaupunki on jo pitkään laskuttanut kaksinkertaisen maksun venepaikasta, joka on annettu ulkopaikkakuntalaisille.

Asiasta on kannellut yksityishenkilö, joka ei asu Hangossa, mutta hänellä on kiinteistö kaupungissa.

Kantelija toivoo palautusta venepaikkamaksusta vuosilta 2017 ja 2018. Hangon kaupunki on viimeksi päättänyt venepaikkataksoista vuonna 2015.

Kantelijan venepaikka on maksanut 448 euroa, kun taas hankolaisille maksu on ollut 224 euroa.

Kantelussa viitataan Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen vuodelta 2016. Päätös syntyi KHO:ssa tuolloin äänestäen 4-3.

Siinä KHO kumosi päätöksen ulkokuntalaisen kaksinkertaisesta venepaikkamaksusta. Päätös ei liittynyt Hangon kaupungin ratkaisuihin.

Oikeuskansleri on pohdiskellut Hangon taksakäytäntöä laajasti jopa perustuslain näkökulmista ja kansalaisten yhdenvertaisuutta tarkastellen.

Oikeuskansleri kehottaa Hangon kaupunkia ottamaan huomioon KHO:n vuoden 2016 ratkaisua ja katsoo, että se koskee juridisesti laajemminkin kuntia.

Hangon kaupunki on jo kerran vastannut kanteluun. Vastauksessa huomautetaan, ettei venepaikkojen vuokraaminen ole kunnalle kuuluva lakisääteinen tehtävä, vaan kaupungin vapaaehtoisesti hoidettavaksi ottama tehtävä.

Kaupunki katsoo, että se voisi olla jopa kokonaan vuokraamatta paikkoja ulkokuntalaisille.

Erisuuruisten maksujen periminen on ollut Hangon mielestä mahdollista, koska ne ovat kohtuullisia.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei ota suoraan kantaa, mitä Hangon pitäisi tehdä, mutta pyytää kaupunkia arvioimaan menettelyä ja ilmoittamaan siitä oikeuskanslerinvirastolle 30.4.2021 mennessä.

Hangon kaupunginhallitus käsittelee kanteluasiaa 1.2. Asian esittelytekstissä nostetaan esille myös huolellisen arvion tekeminen siitä, onko perusteltua, että venepaikkoja vuokrataan tulevaisuudessa ainoastaan kunnan asukkaille eli paikkoja ei vuokrattaisi olleenkaan ei-hankolaisille.

Sama käytäntö on Hangossa venesatamissa olevien kalamajapaikkojen vuokrauksessa.  

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Mahtaakohan oikeusgansteri tutkia myös sitä kun HSL myy pääkaupunkiseudulla asuville edullisemmin liput kuin muualla asuville?
Anonyymi
Harmi että tästäkin valitetaan. Itse olen vapaa-aika hankolainen ja hyväksyn täysin, että Hangossa veroa maksavat saavat venepaikkansa minua halvemmalla.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi