(0) kommenttia

Rakkaudesta Hankoon!

Tenniksen sekatyömies Jari Hedmanin sydän sykkii Hangolle

Muutaman viime vuoden ajan median uutistarjonta on ollut negatiivisesti sävyttynyttä: pitkään ykkösuutisena oli maailmanlaajuinen koronapandemia ja seuraavana vuorossa oli suuri tragedia eli Ukrainan sota. Kipeät ja ikävät asiat tulee luonnollisesti nostaa ihmisten tietoisuuteen, mutta kaiken negatiivisuuden ja murheen keskellä saatamme unohtaa sen, että ympärillämme tapahtuu jatkuvasti myös positiivisia asioita, jotka jäävät usein paitsioon. Hankolainen, tenniksen sekatyömieheksi itseään tituleeraava Jari Hedman on tässä suhteessa mielenkiintoinen poikkeus: mies huokuu positiivista energiaa! Hedman elää niin kuin ”opettaa”: aina ilon ja positiivisuuden kautta.

Hanko-Nyt haastatteli Hedmania. Keskiössä ei ole tennis, vaikka se ajoittain esiin nouseekin, vaan se, mikä tuntuisi tällä hetkellä olevan hukassa tai vähintäänkin katoavaa kansanperinnettä eli ilo sekä rakkaus ja kunnioitus kanssaihmisiämme kohtaan. ”On tärkeä iloita elämän pienistä asioista”

Mikä saa Jari Hedmanin hyvälle tuulelle?

– Hanko: olipa vuodenaika mikä tahansa, niin aina kun minulla on mahdollisuus, olen Hangossa. Naisystäväni Ellu, joka on varsinainen ilopilleri, saa minut hyväntuuliseksi aamusta alkaen. Minulla on viisi lasta ja yksi lastenlapsi: he kaikki tekevät minut iloisiksi.

Viime vuodet ovat olleet monessa mielessä varsin erikoista aikaa, ja median uutisointia voidaan pitää enimmäkseen varsin negatiivisesti sävyttyneenä.

– Jos meille jatkuvasti syötetään mollivoittoisia teemoja, niin se ei tee kenellekään hyvää. Korona-aikana tennis kasvatti turvallisuutensa takia suosiotaan ja moni on jatkanut lajin parissa myös koronarajoitusten jälkeen. Liikunta on yleisesti ottaen todella tärkeä asia sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille, Hedman painottaa.

– Aikanaan pelasin tenniksen ohella myös jenkkifutista SM- ja maajoukkuetasolla. Kun lopetin kilpaurheilun, niin päätin, että olen kilometrini juossut, enkä enää lenkille lähde. Viime viikolla söin sanani ja lähdin avovaimoni houkuttelemana mukaan lenkille ja juoksin viikon aikana useampaan otteeseen: yhteensä kuusi kertaa! Jalkani ovat olleet helkkarin kipeät, eikä yksikään askel ole tuntunut hyvältä, mutta fiilis on lenkkien jälkeen ollut mieletön ja olen tuntenut itseni voittajaksi, Hedman nauraa.

Sosiaalinen media on nykyään tärkeä informaatiokanava: myös siellä tapahtuu todella paljon negatiivista loanheittoa eri asioihin liittyen. Hedman on valinnut toisenlaisen toimintakulttuurin: hän on jakanut somen välityksellä ihmisille iloa ja hyvää fiilistä.

– Olen jatkuvasti tekemisissä positiivisten ihmisten kanssa ja saan heiltä mielettömästi positiivisia kicksejä. Kun katson ja editoin treenipäivien aikana tallentamaani materiaalia, niin tulen aina hyvälle tuulelle. Satoi tai paistoi, niin ihmiset ovat hyväntuulisia ja jaksavat hymyillä: minun energiani syntyy ympärilläni olevista ihmisistä. Joitakin positiivisuuteni ärsyttää, mutta sillä ei ole mitään väliä, koska kaikkia ei voi, eikä yksinkertaisesti pysty miellyttämään.

Tulisiko ihmisten mielestäsi keskittyä enemmän ilon, positiivisuuden ja toivon levittämiseen, jotta elämänmyönteisyys olisi nykyistä enemmän läsnä meidän jokaisen arjessa?

– Ehdottomasti! Saamme nykyään kuulla median välityksellä, jos ei nyt pelkästään, niin ainakin todella paljon negatiivista. On tärkeä iloita elämän pienistä asioista ja edetä pienin askelin eteenpäin. Hangossa on muutaman päivän ajan ollut pilvistä, tuulista ja hieman koleaa: nyt aurinko paistaa ja jo se antaa todella paljon energiaa. On äärimmäisen tärkeää, että olemme ystävällisiä toinen tosillemme, emmekä mollaa ja hauku tai tietoisesti loukkaa ketään. Jos et pidä jostain ihmisestä, niin pidä se omana tietonasi, äläkä toitota sitä koko maailmalle. Erilaisuus on rikkaus ja onneksi emme kaikki ole samanlaisia: mistään ei tulisi mitään, jos kaikki olisivat samanlaisia hörhöjä kuin minä ja huutelisivat rauhaa ja rakkautta, Hedman heittää nauraen.

Hanko on ympärivuotisesti mielenkiintoinen

Mikä Hangossa on erityistä ja miksi viihdyt täällä niin hyvin?

– Hangon luonto on yksinkertaisesti mieletön! Vietin jo lapsuudessani paljon aikaa Hangossa, kun isäni pelasi tenniskilpailuissa: tennistä on kiittäminen siitä, että olen kiintynyt Hankoon. Myös Rannat ovat aina olleet todella kova juttu ja lähellä sydäntäni. Olen jo reilu kymmenen vuotta ollut kirjoilla Hangossa. Kun ostin täältä aikanaan asunnon, niin siirsin välittömästi kirjani Hankoon ja minusta tuli hankolainen. Asunnon hankkiminen Hangosta on elämäni paras ostos, enkä tule siitä koskaan luopumaan.

– Olen todella hyvissä väleissä paikallisten ihmisten kanssa ja Hankolaiset ovat ottaneet minut todella positiivisesti vastaan: minulle moikkaillaan ja tullaan juttelemaan. Monet ovatkin Grönassa kaljalla käydessäni sanoneet, että ”sä oot helvetin hyvä jätkä ja melkein hankolainen!”, Hedman nauraa ja toteaa, että ilmeisesti täysiveriseksi hankolaiseksi luokittelu vaatisi sen, että on vähintäänkin syntynyt Hangossa.

– Miksi minusta tuli hankolainen? Vastaus on selvä: rakkaudesta Hankoon. Täällä tunnen olevani kotona: elämä Helsingissä tai muualla ei yksinkertaisesti tunnu koskaan yhtä hyvältä. Olen avovaimolleni sanonut, että sitten, kun olen lyöntini lyönyt ja jään eläkkeelle, niin meinaan olla pysyvästi Hangossa.

Hedmanin mukaan Hangossa on valtavasti potentiaalia.

– Tänne on rakennettu upeita taloja ja Hangossa on erinomaisia ravintoloita sekä muita palveluita. Kehitettävääkin luonnollisesti on kuten joka paikassa. Mielestäni Appelgrenintien liikennejärjestelyissä olisi parantamisenvaraa, koska se estää kesäaikana tänne saapuvien turistien ja matkailijoiden suoran pääsyn kaupungin ytimeen ja siihen tunnelmaan, josta Hanko tunnetaan.

– Mielestäni Hangon hienous piilee osaltaan sen pienuudessa ja kauniissa idyllissä, joka tulee myös tulevaisuudessa kyetä säilyttämään. Harvat haluavat Itäsataman täyteen luksusjahteja, vaan kauniit pienveneet ovat tärkeä ja oleellinen osa perinteistä Hanko-tunnelmaa.

– Mielestäni Hangossa on tehty upeaa työtä sen suhteen, että matkailusesonkia on pidennetty: nyt hiljaisempinakin ajankohtina eli syksyllä, talvella ja keväällä on mielenkiintoista tarjontaa. Mielestäni jo yksin syysmyrskyjen seuraaminen on upeaa katseltavaa! Luontomatkailussa olisi varmasti vielä kehitettävää ja sen ympärille voisi luoda mitä mielenkiintoisempia asioita: miltä kuulostaisi esimerkiksi myrskyviikonloppu Hangossa?

– Olen kuitenkin ihmetellyt sitä, miksi Hangossa ei ole kesäisin risteilyalusta, joka tarjoisi asiakkaille mahdollisuuden lähteä pienimuotoiselle risteilylle: samalla se tarjoaisi mahdollisuuden nähdä Hangon mereltä käsin. Tarjolla voisi olla esimerkiksi parituntinen lounasristeily sekä iltaisin bileristeily: Hangon luonto on täysin uniikki myös mereltä käsin katsottuna. Mielestäni on sääli, että kaupungissa, joka on meren ympäröimä, ei ole kyetty hyödyntämään sitä valtavaa potentiaalia, jonka meri mahdollistaa. Ehkä joku yrittäjä tarttuu tähän ja saamme lähitulevaisuudessa nauttia Hangossa myös pienristeilyistä, Hedman toteaa toiveikkaana.

”Hanko on maailman uniikein paikka”

Tenniksen ohella Hedman on eri tavoin piristänyt Hangon katukuvaa ja ollut mukana järjestämässä mukavia tapahtumia Hangon kesään. Keskiviikkona Mamba-yhtyeen Tero Vaara esiintyy Plagenin rannalla.

– Tero Vaaralla oli Facebookissa kampanja, jossa hänet pystyi tilaamaan kotiin esiintymään. Alunperin tarkoituksenani oli saada Tero Vaara taloyhtiöni pihalle esiintymän, mutta asia ei ottanut tuulta purjeisiin. Sitten tiedustelin Plagenin Anders Augustssonilta mahdollisuutta järjestää kyseinen happening Plagenin rantsulla ja minulle näytettiin vihreää valoa. Kyse ei ole mistään niin sanotusta ”paremman väen” -tapahtumasta, vaan halusta järjestää kavereiden kanssa hauskat kesäbileet. Tero Vaara soittaa tulevana keskiviikkona Plagenin rannan aidatulla alueella tunnin mittaisen setin. Mukana menossa on yli 200 Hankoystävää ja vapaa-ajanasukasta.

Kaikesta huolimatta Hedman on kuitenkin aina ja koko olemukseltaan tennismies.

– Oikeastaan kaikki, mikä liittyy tennikseen, on lähellä sydäntäni ja tenniksen kanssa mennään hautaan asti. Hanko on maailman uniikein paikka: pidetään kaikki hyvää huolta Hangosta sekä toisistamme, Hedman toteaa ja päättää haastattelun sanoilla, jotka ovat totta kuin vastustajan musertava ässäsyöttö:

– Rauha ja rakkaus ratkaisevat ja ovat tärkeintä elämässä. Ei muuta kuin Vamos: Hangossa tavataan!

 

Hanko-Nyt esittelee aika ajoin Hankolaisia henkilöitä. Lukijat voivat nyt laittaa viestiä toimituksen sähköpostiin ja esittää toiveen seuraavasta haastateltavasta.

Osoite on toimitus@hanko-nyt.fi

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa hanko-nyt.fi